Pasteis de Nata (Belem Turtası) Tarifi

Pazartesi, Mayıs 16, 2016


Bayanlar baylar, Paws+Heels blogun ilk yemek tarifini gururla sunarım!

Yaklaşık 3 haftadır şu yazıda bahsettiğim ve tadı damağımızda kalan bu minik turtaları yapmak için gün sayıyordum desem yeridir! O gün bu var, şu gün şu derken sonunda kolları sıvayıp kendimi mutfağa kapattım ve huzurlarınızda:

Pasteis de Nata!



Pasteis de nata, diğer adıyla "Belem Turtası" bir Portekiz mutfağı harikası.

Malzemeler
-250 ml süt
-30 gram un
-20 gram mısır nişastası
200 gram toz şekeri + 30 gram pudra şekeri
-130 ml su
-Yarım limon kabuğu (kabuğun rendesi değil, kendisi 3-4 parça şeklinde soyup kullanılacak)
-2 tarçın çubuğu
-1 yumurta + 3 adet yumurta sarısı 
-8 kare milföy hamuru 

Önce su, şeker, limon kabukları ve tarçın çubuğunu minik bir sos tavasına koyun ve kaynatmaya başlayın. Hani saplı küçük kaplar olur ya (mesela yumurta kaynatmak için), o tarz ufak bir şey yeterli. Ocak çok açık olmasın çünkü o yavaş yavaş kaynarken sizin bir sürü başka işiniz olacak.

Ayrı ve daha büyükçe bir kaba (evde muhallebiyi neyde pişiriyorsanız o kap uygundur) sütünüzün dörtte üçünü alıp kaynatmaya başlayın. O esnada sütün dörtte biriyle nişasta ve unu karıştırın. Bu noktada unu da nişastayı da yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak dökmek önemli yoksa topak topak olursunuz. Yani siz değil ama muhallebiniz kesin olur.


Karışımınız macunumsu bir hal alıp, sütünüz de kaynamaya başladığında, karışımı süte ekleme zamanı geldi demektir. Fakat önemli uyarı: Sürekli karıştırmaya devam etmeniz lazım, topaklanma tehlikesi devam ediyor!

Karışımı süte iyice yedirip pürüzsüz bir kıvam elde ettiniz (şahanesiniz!) ve şimdi karışımınız hafiften fokurdamaya başladıysa, sıra diğer ocakta sessiz sedasız kaynayan şurubunuzu alıp bu karışımın içine dökmeye geldi. Bunun için önce o karışımın içindeki tarçın çubuklarını ve limon kabuklarını ayırıp çöpe atıyorsunuz, sonra da geriye kalan şurubu sütlü karışımın içine döküyorsunuz. Bu esnada yine karıştırmaya devam ediyorsunuz tabii...

Şimdi sıra geldi en kritik noktaya... Yumurtaları ekleyeceğiz! Şu an elinizdeki şahane muhallebiyi korkunç bir omlete çevirme riskiniz oldukça yüksek. Bunun olmaması için, yumurtaları olabildiğince yavaşça ve kısa aralıklarla ekliyor, bu esnada da hiç durmadan karıştırmaya devam ediyorsunuz. Bu işlemi başarıyla sonlandırdıktan sonra muhallebiniz fokurdayana kadar bir süre daha karıştırmaya devam edip, 1-2 dakika da o şekilde pişiriyorsunuz. Gördüğünüz gibi bu tarifte karıştırmanın sonu yok :)

Şimdi muhallebinizi ocaktan alın ve pürüzsüz bir kıvama gelmesi için blender'dan geçirin. Üzerini streç filmle kapatıp (streç filmi muhallebiye değdirin ki kabuk tutmasın) yarım saat-kırk dakika civarı soğuması için bekleyin.

Bu sırada dinlenmek yok tabii, hedef büyük, çalışmamız lazım. Milföy hamurlarını yağladığınız cupcake kaplarının zeminlerine küçük tabakçıklar oluşturacak şekilde yerleştirin. Ardından muhallebiyi eşit bir şekilde hepsine bölüştürün ve önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında 20 dakika pişirin. Ben fanlı modu kullandım, ama herkesin fırınının huyu farklıdır (onlar bizim bebeklerimiz) o yüzden karar sizin.



Tebrikler, 12 tane şahane mi şahane Belem turtanız oldu! Muhtemelen akşam kolunuz epey bir ağrıyacak ama buna sonuna kadar değecek! Afiyet olsun.

Sevgiler,

You Might Also Like

4 yorum

  1. Nefis görünüyoor! Biraz da fırın sütlacı andırıyor sanki ve burnuma resmen kokusu geldi şu an haha ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de andırıyor haklısın, ama bu biraz daha zararlı sanki :D

      Sil
  2. Tam da canım tatlı çekiyordu kaç gündür bak! Niye daha önceden görmemişim, ben de deneyeceğim! Eline sağlık arkadaşım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yap, pişir, sonra da beni çağır beraber yiyelim <3

      Sil

Yorumlarınız değerli, haydi sohbete katılın!

We Have A Rule

We Have A Rule

Yasal Uyarı

Bu sitedeki tüm metin ve görseller, telif hakkı yasası ile korunmaktadır. İzinsiz ve kaynak göstermeden kullanımı, yasanın ihlali sebebi ile kullanan kişi hakkında yasal işlem başlatma sebebi sayılır.

Twitter

Subscribe